Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Αρχική διερεύνηση υπογονιμότητα

Ο ορισμός της υπογονιμότητας περιλαμβάνει ζευγάρια που παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη. Πενήντα με ογδόντα εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς το 10-12% των ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Η “συμμετοχή” του ανδρικού παράγοντα στην υπογονιμότητα είναι σε ποσοστό ίσο με αυτό της γυναίκας και γι αυτό το λόγω η διερεύνηση του ζευγαριού πρέπει να ξεκινά ταυτόχρονα. Υπογόνιμο ζευγάρι χαρακτηρίζουμε το ζευγάρι που μετά το πέρας ενός εξαμήνου δεν μπορεί να επιτύχει σύλληψη ή έχει οδηγηθεί σε πάνω από μια παλλίδρομη κύηση ή αποβολή. Η αρχική διερεύνηση του ζεύγους περιλαμβάνει μετά την λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την πλήρη κλινική εξέταση τόσο της γυναίκας όσο και του άντρα. Οι αρχικές εξετάσεις του ζευγαριού περιλαμβάνουν διακολπικό υπερηχογράφημα της γυναίκας για τον έλεγχο της μήτρας και των ωοθηκών, αιματολογικές ορμονολογικές εξετάσεις, και για τον έλεγχο των σαλπίγγων συνήθως συνιστάται υστεροσαλπιγγογραφία από ιατρό Ακτινολόγο. Σπερμοδιάγραμμα και εξετάσεις αίματος, για τον έλεγχο των ορμονών του συζύγου, κρίνονται επίσης απαραίτητες. Αν τα ζευγάρια έχουν κάνει κάποιες από τις παραπάνω εξετάσεις τον τελευταίο χρόνο τότε φέρνουν τα αποτελέσματα στο πρώτο κιόλας ραντεβού μας.

 

Δεν υπάρχει μία θεραπεία υπογονιμότητας αλλά ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συστηθεί απλή φαρμακευτική θεραπεία, ενδομήτρια σπερματέγχυση (με ή χωρίς χρήση διέγερσης), λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση, εξωσωματική γονιμοποίηση κ.α. Η λύση στην υπογονιμότητα του ζευγαριού μπορεί να είναι σύντομη και ανέξοδη και όχι τόσο χρονοβόρα όσο ο κύκλος μιας εξωσωματικής. Η εξωσωματική είναι μια λύση που σεβόμαστε και οδηγούμε υπογόνιμα ζευγάρια προς τα εκεί… αλλά δεν την θεωρούμε ούτε την εύκολη λύση, ούτε “πανάκια” και ειδικά για νεαρά ζευγάρια.

 

Σας περιμένουμε στο ιατρείο μας να συζητήσουμε με ηρεμία το πρόβλημα σας, να σας συμβουλέψουμε επιστημονικά, να σας καθοδηγήσουμε στις απαιτούμενες εξετάσεις ώστε να βρούμε μαζί λύση για την απόκτηση του παιδιού σας ή των παιδιών σας.