Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Διαταραχές κύκλου

Η ανωμαλία του εμμηνορυσιακού κύκλου της γυναίκας είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Τις περισσότερες φορές είναι δικαιολογημένη, καθώς η περίοδος ρυθμίζεται από ένα πολύπλοκο μηχανισμό ορμονικών αλληλεπιδράσεων στους οποίους εμπλέκονται σημαντικοί αδένες και όργανα του σώματος όπως η υπόφυση, ο υποθάλαμος, ο θυρεοειδής και οι ωοθήκες. Υπάρχουν έτσι, πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα παρουσιάζει διαταραχές στη συχνότητα της περιόδου. Η διαταραχή της λειτουργίας αυτών των οργάνων μπορεί να δημιουργήσει διαταραχή στον κύκλο και την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων με κυρίαρχο την υπογονιμότητα.

 

Μετά τη λήψη του ιστορικού της γυναίκας που έχει αυτές τις διαταραχές και την ολοκλήρωση κάποιων ιατρικών εξετάσεων δίνεται εξατομικευμένη αγωγή ανάλογα με το ειδικό αίτιο στο οποίο οφείλονται οι διαταραχές της εμμηνορρυσίας. Στην συνέχεια παρακολουθούμε ανά μήνα την πορεία της ασθενούς.

 

Οι πιο συνηθισμένες ανωμαλίες του αναπαραγωγικού κύκλου είναι :

  • η απουσία περιόδου (αμηνόρροια) χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη
  • οι συχνές αιμορραγίες στο ενδιάμεσο δύο κύκλων (μητρορραγία)
  • η επώδυνη έμμηνος ρύση (δυσμηνόρροια), κ.α

 

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται στενή παρακολούθηση από γυναικολόγο, ώστε να αποκατασταθεί η περιοδικότητα των εμμηνορυσιακών κύκλων και βέβαια να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου ενδομητρίου (που συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις και συνήθως σε μεγάλες ηλικίες).