Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Thin Prep Pap Test

Είναι γνωστό πια ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί εύκολα να προληφθεί μέσω του τεστ Παπανικολάου (Pap smear).Το τεστ Παπ είναι μια ετήσια εξέταση ρουτίνας για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, καθώς ανιχνεύει κολπικές μολύνσεις και κυρίως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Απαραίτητο επίσης είναι να γίνεται κάθε χρόνο και στις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γιατί μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί παράγοντες άμυνας ελαττώνονται και οι επαφές χωρίς προφυλάξεις αυξάνονται.

 

Η εξέταση είναι εύκολη και ανώδυνη, ενώ διαρκεί ελάχιστα λεπτά. Η γυναίκα δεν θα πρέπει να κάνει κολπική πλύση για τουλάχιστον 24 ως 48 ώρες πριν από την εξέταση και δεν θα πρέπει να έχει περίοδο. Η παρουσία αίματος στο τεστ Παπανικολάου κάνει αδύνατη την εξέταση των κυττάρων. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει υπάρξει σεξουαλική επαφή κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο μας. Η γυναίκα ξαπλώνει σε γυναικολογική θέση και ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τον τράχηλο της μήτρας. Μετά με έναν στειλεό και με ένα βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα αυτό μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου και γίνεται η μικροσκοπική εξέταση από κυτταρολόγους. Η διαδικασία αποσκοπεί στον εντοπισμό τυχόν μεταβολών στα κύτταρα, οι οποίες δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία αλλά σε πιθανά παθολογικά αίτια. Το θετικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο ώστε να γίνει η τελική διάγνωση.

 

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μια καινούργια μέθοδος για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο. Αυτή ονομάζεται Thin Prep Παπ Τεστ. Το δείγμα λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά με ένα ειδικό βουρτσάκι το οποίο τοποθετείται μέσα σε μπουκαλάκι με συντηρητικό, το υγρό Thin Prep. Έγκυρες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το Thin Prep Pap Test δίνει ακριβέστερα αποτελέσματα από ότι το κλασικό τεστ Παπ. Τα αποτελέσματα του τεστ σας τα δίνουμε σε λίγες μέρες και σύμφωνα με την γνωμάτευση χαράζεται η μετέπειτα πορεία για την θεραπεία ή για τον επόμενο προληπτικό έλεγχο.