Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Αμνιοπαρακέντηση

Η εξέταση γίνεται στο μαιευτήριο ή στο ιατρείο. Με την αμνιοπαρακέντηση γίνεται λήψη αμνιακού υγρού, κυρίως για να διερευνηθεί ο καρυότυπος, δηλαδή το σύνολο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Ο γυναικολόγος -εξειδικευμένος στην εμβρυομητρική ιατρική- με τη βοήθεια του υπέρηχου βρίσκει ένα θύλακο αμνιακού υγρού ελεύθερο από μέλη εμβρύου. Στη συνέχεια, εισάγει διαδερμικά τη βελόνα (υπό συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο) και αναρροφά αμνιακό υγρό.

 

Το αμνιακό υγρό είναι ένα πολύτιμο βιολογικό υλικό για την προγεννητική διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, καθώς περιέχει πολλά είδη κυττάρων του εμβρύου που βοηθούν στο να μπορεί να βγει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα όσον αφορά τον καρυότυπο του εμβρύου. Η εξέταση γίνεται από τη 16η μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης. Τα πρώτα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα στις 3 πρώτες ημέρες και τα ολοκληρωμένα έπειτα από 15 ημέρες. Είναι επέμβαση εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου που σήμερα με την πρόοδο της μοριακής βιολογίας μπορεί να διαγνωσθούν εμβρυϊκές παθήσεις που μέχρι ακόμα και χθες ήταν αδύνατο να εντοπισθούν. Η διαγνωστική αυτή επεμβατική μπορεί με μεγάλη αξιοπιστία (99,4 έως 99,8%) να σας πληροφορήσει για την ύπαρξη ή όχι του συνδρόμου Down. Κυρίως συνιστάται σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών, αλλά και σε όλες πάνω από την ηλικία των 35 ετών.

 

Κανένας γιατρός δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπλοκές κίνδυνος αποβολής (1-2,0% βάση της βιβλιογραφίας). Η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να έχει τη δυσάρεστη συνέπεια μιας αποβολής ή ενός πρόωρου τοκετού (να σπάσουν τα νερά πριν τις 37 εβδομάδες ή οποτεδήποτε μετά την αμνιοπαρακέντηση. Υπάρχουν κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν αυτή την πιθανότητα, όταν δεν υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες, μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι κάτω του 0,5%. Εμείς συστήνουμε να μείνετε ένα-δυο 24ωρα στο κρεβάτι ή να ξεκουραστείτε.

 

Μετά την εξέταση μπορεί να νιώσετε ήπιες κράμπες στην κοιλιά ή μια μικρή ενόχληση στο σημείο που μπήκε η βελόνα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, αλλά τηλεφωνήστε μας αμέσως αν παρουσιάσετε οτιδήποτε όπως πυρετό, αιμορραγία, απώλεια αμνιακού υγρού κ.α.. Τέλος, η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να δείξει και το φύλο του παιδιού σας ή των παιδιών σας, εάν βέβαια επιθυμείτε να το μάθετε πριν την γέννα.