Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Αυχενική διαφάνεια

Η αυχενική διαφάνεια είναι η συλλογή υγρού στον τράχηλο του εμβρύου και, συγκεκριμένα, ανάμεσα στο δέρμα και στους ιστούς που καλύπτουν τη σπονδυλική στήλη. Γίνεται στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με υπέρηχο, και είναι από τις πιο βασικές εξετάσεις γιατί δίνει πληροφορίες για κάποια πιθανή χρωμοσωματική ανωμαλία του εμβρύου και για πρώιμη διάγνωση ανατομικών ανωμαλιών.

 

Τα έμβρυα με αυξημένη αυχενική διαφάνεια εμφανίζουν αυξημένη ενδομήτρια θνησιμότητα και έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα. Γίνεται, μετά την καθοδήγηση των γυναικολόγων, συνήθως την 11η έως 13η + 6 εβδομάδα, και όταν το έμβρυο είναι μεταξύ 45 έως 84mm. Συνδυάζεται με βιοχημικό έλεγχο για μέτρηση των τιμών δύο ορμονών, της β-hCG και της PAPP-A στο μητρικό αίμα. Ο υπέρηχος αυτός πρέπει να γίνεται με προσοχή και μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς. Η διάρκεια του υπερηχογραφήματος ποικίλει και διαρκεί αρκετά λεπτά από 30 έως 40 και μόνο κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος καθώς εξαρτάται από τη θέση του εμβρύου, το σωματικό δείκτη της μητέρας κ.α.

 

Η εξέταση γίνεται διακοιλιακά αλλά κάποιες φορές μπορεί να είναι αναγκαίο σύμφωνα με τον γιατρό να γίνει και διακολπικά.