Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Καισαρική τομή

Η χειρουργική επέμβαση καισαρικής τομής γίνεται στις μέρες μας σε αρκετές κυήσεις είτε προγραμματισμένα όταν είναι γνωστό από πριν ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι αδύνατος είτε σε επείγουσα βάση την ώρα του τοκετού, όταν υπάρχουν ενδείξεις κινδύνου για την υγεία του εμβρύου- εμβρύων ή της μητέρα. Ο έμπειρος γυναικολόγος είναι αυτός που θα κρίνει την αναγκαιότητα της επέμβασης. Η διαδικασία της καισαρικής τομής είναι η ίδια σε κάθε μαιευτήριο. Η μητέρα οδηγείται στο χειρουργείο όπου και της χορηγείται αναισθησία.

Ο γυναικολόγος κάνει μια μικρή οριζόντια τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και στην μήτρα και βγάζει το έμβρυο-έμβρυα Μετά την αφαίρεση και του πλακούντα ράβει τη μήτρα και τα κοιλιακά τοιχώματα μέχρι το δέρμα της κοιλιάς, με ιδιαίτερη προσοχή. Ενώ το νεογνό-α βγαίνει σε μερικά λεπτά η διαδικασία της αποκατάστασης της μήτρας και των τοιχωμάτων της κοιλιάς μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αιμόσταση και να σιγουρευτεί ο γιατρός ότι όλα πήγαν καλά και δεν κινδυνεύει μετεγχειρητικά από τίποτα η μητέρα. Μέτα την επέμβαση η γυναίκα οδηγείται στο δωμάτιο της όπου νοιώθει λίγη ναυτία από την νάρκωση.

Το πρώτο 24ωρο μένει ξαπλωμένη και όταν περάσει αυτό, με την βοήθεια των νοσηλευτών μπορεί να σηκωθεί, για να αποφευχθεί και η ανάπτυξη θρόμβων στα κάτω άκρα. Εάν η γυναίκα πονά ή δεν αισθάνεται καλά επιβάλλεται να ειδοποιηθεί ο γυναικολόγος της. Κατόπιν εντολή του γιατρού στην συνέχεια αφαιρούνται οι ενδοφλέβιοι οροί και ο ουροκαθετήρας και η μητέρα μπορεί να αρχίσει να πίνει υγρά και σιγά-σιγά να σιτίζεται με ελαφριά γεύματα που θα τις παρέχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το μαιευτήριο. Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, στην οποία είναι αρκετά πιθανόν να συμβούν επιπλοκές όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Η ευθύνη του γυναικολόγου την στιγμή της επέμβασης είναι μεγάλη και η συχνότητα αυτών των επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλή στα χέρια έμπειρων γυναικολόγων που διενεργούν την επέμβαση με προσοχή και επιστημονική ευθύνη, τόσο για την υγεία της μητέρα όσο και για του παιδιού-παιδιών.