Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Κλιμακτήριος – εμμηνόπαυση

Η φυσιολογική διακοπή της λειτουργίας των ωοθηκών της γυναίκας δημιουργεί κάποια οργανικά προβλήματα, που αφορούν κυρίως τις επιπλοκές της εμμηνόπαυσης.

 

Τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση οφείλονται στην έλλειψη οιστρογόνων και παρουσιάζονται στο 80% των γυναικών, ωστόσο η ένταση αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι ίδια στην κάθε γυναίκα. Το 15% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση έχουν τόσο έντονα τα συμπτώματα ώστε είναι αναγκαία η παρέμβαση του γυναικολόγου. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών γίνεται τις περισσότερες φορές εύκολα, με εντατική παρακολούθηση και καθοδήγηση από τον γιατρό, καθώς υπάρχουν πλέον πολλές λύσεις.

 

Παραμένει όμως πολυσύνθετο το θέμα της διακοπής της περιόδου. Χρειάζεται πολύπλευρη ιατρική γνώση και συμβολή από την μεριά της ψυχολογίας. Με ιδιαίτερη ευαισθησία προς την κάθε γυναίκα παρακολουθούμε τα συνωδά συμπτώματα της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης και προχωρούμε σε ορμονολογική θεραπεία στις περιπτώσεις εκείνες που κρίνεται απαραίτητο.

 

Επιπλοκές όπως π.χ. της οστεοπόρωσης, αξιολογούνται με εξειδικευμένες εξετάσεις και αντιμετωπίζονται με γνώμονα την υγεία και την ποιότητα ζωής της κάθε γυναίκας.