Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Υπερηχογράφημα

Το Υπερηχογράφημα αποτελεί μία εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδο διαγνωστικής απεικόνισης χωρίς καμία δόση ακτινοβολίας, η οποία χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των φυσιολογικών κύκλων του γυναικείου γεννητικού συστήματος, αλλά και για τη διάγνωση μιας μεγάλης ποικιλίας παθολογικών καταστάσεων. Γι αυτό και το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει διακοιλιακά ή ενδοκολπικά ανάλογα με το τι θέλουμε να ελέγξουμε

 

Με το υπερηχογράφημα ελέγχουμε την ανατομία της μήτρας και των ωοθηκών. Οι γυναίκες που έρχονται στον γυναικολόγο έχουν ανάγκη τον υπέρηχο για τέσσερις κυρίως λόγους:

  • άλγος στο υπογάστριο,
  • αιμόρροια από τα γεννητικά όργανα,
  • έλεγχο ρουτίνας,
  • υπογονιμότητα.

 

Η γυναίκα, που έρχεται για προληπτικό έλεγχο ρουτίνας καθησυχάζει με την διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στην πύελο της.

 

Κάποιες φορές, όμως, κατά την διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας μπορεί να απεικονιστούν παθολογικές καταστάσεις, που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν εμφανίσει συμπτωματολογία, π.χ. η ανακάλυψη ινομυωμάτων Σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες δίδεται ιδιαίτερη προσοχή π.χ. στο πάχος του ενδομητρίου, το αυξημένο μέγεθος του οποίου θέτει την υπόνοια κακοήθειας στο ενδομήτριο.

 

Πολύ σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος της υπερηχογραφικής εξέτασης στην υπογονιμότητα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μία από τις πρώτες εφαρμογές της κοιλιακής υπερηχογραφίας ήταν η παρακολούθηση των ωοθηκών για τον προσδιορισμό του αριθμού και του μεγέθους των ωοθυλακίων, προκειμένου να προσδιορισθεί η ημέρα της ωορρηξίας. Σήμερα, αυτό γίνεται κυρίως με την χρήση της κολπικής υπερηχογραφίας. Έτσι, έχουμε την απεικόνιση των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και διαφόρων συγγενών ανωμαλιών της μήτρας (π.χ. δίκερη, διθάλαμη μήτρα κτλ).