Για κάθε γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί καλέστε τώρα στο 2104128211

Φυσιολογικός τοκετός

Αν μπορεί να γίνει φυσιολογικός τοκετός, το προτιμάμε από την καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η μήτρα με ρυθμικές συστολές σπρώχνει προς τα έξω το έμβρυο. Σε μια γυναίκα που γεννάει για πρώτη φορά ο τοκετός μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, που μπορεί να φθάσουν και τις 20. Οι γυναίκες που έχουν ξαναγεννήσει είθισται να έχουν τοκετούς που ολοκληρώνονται λίγο πιο γρήγορα, όταν όλα βαίνουν φυσιολογικά.

Ο φυσιολογικός τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια. α) Στάδιο της διαστολής. Ανοίγει ο τράχηλος, για να χωρέσει το παιδί και να βγει από την μήτρα. Αυτό διαρκεί κάποιες ώρες. Ξεκινάει από την στιγμή που αρχίζει ο τοκετός, μέχρι που τελειώνει η διαστολή β) Στάδιο της εξώθησης. Όταν τελειώνει η διαστολή, το παιδί εξέρχεται από την μήτρα και από την λεκάνη. Αυτή είναι μια γρήγορη σχετικά φάση, που χρειάζεται η εμπειρία του γιατρού για γίνει σωστά, και την συνεργασία της μητέρας για την εξώθηση. γ) Στάδιο της υστεροτοκίας. Ξεκινά με το που βγήκε το παιδί μέχρι που θα βγει και ο πλακούντας. Είναι το πιο σύντομο στάδιο και το τέλος του τοκετού.

Σε περίπτωση που ο γυναικολόγος κρίνει ότι ο φυσιολογικός τοκετός δεν εξελίσσεται σωστά, τότε η καισαρική τομή επιβάλλεται για το καλό του εμβρύου/ εμβρύων και της μητέρας.